Jump directly to the Content

News&Reporting

16 євангельських альянсів закликали до припинення вогню в Газі й засудили ХАМАС

Заява з закликом до «справедливого миру», опублікована регіональними та національними об’єднаннями, є біблійно глибшою, ніж подібні гуманітарні заклики.
|
EnglishالعربيةFrançais简体中文한국어繁體中文русский
16 євангельських альянсів закликали до припинення вогню в Газі й засудили ХАМАС
Image: Зображення: Anadolu Agency / Contributor / Getty
Церква св. Порфирія в Газі, що належить до Грецької православної церкви

Кількість жертв серед цивільного населення Гази у зв’язку з війною Ізраїлю та ХАМАС зростає, тому 16 євангельських альянсів та об’єднань закликають до негайного гуманітарного припинення вогню.

При цьому їхня заява від 1 листопада, сповнена плачу, покаяння та засудження, має на меті дещо більше.

«Ми закликаємо Церкву та людей віри продемонструвати співчуття та смирення й активізувати та посилити в регіоні справедливу миротворчість, яка б сприяла відновному правосуддю, – йдеться в заяві. – Миру можна досягти лише тоді, коли коло насильства буде розірване й коли злочинці та жертви звільняться від свого гріховного бажання помститися».

Заяву підписали регіональні асоціації Всесвітнього євангельського альянсу (ВЄА) на Близькому Сході, в Азії та Латинській Америці. Її підтримали представництва в Алжирі, Єгипті, Ефіопії, Індії, Іраку, Йорданії, Кенії, Курдистані, Непалі, Катарі, Південній Африці та Шрі-Ланці, а також арабомовний альянс у Європі.

Визнаючи своє «недосконале» розуміння геополітичної складності та Божих есхатологічних цілей, підписанти заяви оплакують трагічні смерті, каються в недостатній підтримці миротворчого процесу та засуджують світову спільноту за неспроможність «забезпечити повагу» до міжнародного гуманітарного права.

При цьому спільний заклик, опублікований філіями ВЄА в Індії та Латинській Америці, містив більш чітку позицію щодо сфер, де заяви інших християнських організацій щодо цієї війни були, як дехто вважає, недостатньо прямими.

Ці євангельські альянси засудили всі форми антисемітизму, закликали ХАМАС звільнити всіх заручників і назвали «ганебним і мерзотним» «найчисельніше вбивство єврейських мирних жителів за один день із часів Голокосту».

Проте вони також зазначили, що «Ізраїль, переслідуючи ХАМАС, також спричинив загибель мирного населення». Цей спалах насильства в заяві розглядається в контексті триваючого «десятиліттями» конфлікту, у якому «без забезпечення справедливості, рівності та процвітання для всіх у Святій Землі жодна група людей не почуватиметься в безпеці».

Багато хто вважає, що саме цей момент у заяві є тим, чого не вистачає в інших подібних відозвах.

«Ми випустили цю спільну заяву, щоб привернути увагу до різних точок зору в рамках глобальної євангельської спільноти, – сказав Віджаєш Лал, генеральний секретар Євангельського об’єднання Індії, яке є членом ВЄА. – Щоб досягти всебічного розуміння, а також для сприяння миру слід представити різноманітні точки зору, відмінні від тих, які зазвичай називають "євангельською позицією"».

Південноафриканський альянс заявив, що не хоче повторювати гріхи свого минулого.

«На піку апартеїду євангельські християни здебільшого мовчали або, у кращому випадку, займали нейтральну позицію щодо наших страждань, – сказав Мосс Нтла, генеральний секретар Євангельського альянсу Південної Африки. – Ми вважаємо, що щось подібне відбувається з війною Ізраїлю в секторі Газа».

Кенійський альянс прагне чіткого засудження звірств проти громадян Ізраїлю. Він також відзначає велику кількість смертей серед палестинців і стверджує, що ХАМАС «досяг досконалості» у використанні живих щитів.

Але в Газі також страждають і євангельські християни, зазначає альянс, закликаючи всіх до «гуманітарного мислення».

«Ми звертаємося до міжнародної спільноти: не ігноруйте тяжке становище страждаючих мирних жителів, – сказав Нельсон Маканда, генеральний секретар Євангельського альянсу Кенії. – Це наш християнський обов’язок».

Ця заява була одним із багатьох міжнародних закликів до припинення бойових дій.

«Припиніть вогонь, припиніть вогонь! Брати й сестри, зупиніться! – заявив Папа Франциск. – Війна – це завжди поразка, завжди».

Всесвітня рада церков й організація «Церкви за мир на Близькому Сході» також закликали до припинення вогню. Англіканська спільнота, однак, мала незгоду щодо формулювань.

Після загибелі людей, спричиненої ізраїльським авіаударом поблизу православної церкви св. Порфирія, архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі приєднався до патріархів і глав церков у Єрусалимі, які закликали до негайного гуманітарного припинення вогню.

Посилаючись на Матвія 25:35: Я голодував був і ви нагодували Мене, священнослужителі наполягають на тому, щоб агенції з гуманітарної допомоги, включно з їхніми власними, могли доставляти в Газу життєво важливі речі.

«Навіть перед обличчям безупинних вимог військових евакуювати наші благодійні установи та молитовні будинки, – зазначається в їхній заяві, – ми не перестанемо виконувати цю християнську місію».

Проте англіканська церква під керівництвом Велбі виступила з дещо іншою заявою.

Церква цитує Ісаю 2:4: і більше не будуть навчатися війні й погоджується з правом Ізраїлю на самооборону, однак закликає до негайної гуманітарної «паузи».

Семантика має значення в міжнародній дипломатії, тож суперечки про формулювання розділили й ООН. Після чотирьох невдалих спроб у Раді Безпеки, що складається з 15 членів, один раз через вето Сполучених Штатів, один раз – Росії та Китаю, Генеральна Асамблея ухвалила необов’язковий заклик до «негайного, тривалого та стійкого гуманітарного перемир’я». Рішення було ухвалене 120 голосами проти 14.

Велика Британія була серед 45 країн, які утрималися. Поправка Канади про засудження ХАМАС була відхилена. Сполучені Штати проголосували проти резолюції, підтримавши «паузу», але заявивши, що припинення вогню «наразі» недоцільне.

Ізраїль різко розкритикував той факт, що ХАМАС не було засуджено.

«Чому гуманітарні потреби жителів Гази… є єдиною проблемою, на якій ви зосереджені?» – запитав посол Ізраїлю в ООН.

Тоні Перкінс, президент Ради з дослідження сім'ї, зазначив, що резолюція ООН була прийнята саме тоді, коли Ізраїль збирався розпочати свою наземну кампанію.

«Введення військ до Гази, – заявив він, – викликає негативну реакцію з боку симпатиків палестинців в ООН і в усьому світі».

У проекті Philos кажуть, що припинення вогню є «неправильним рішенням».

«Неможливо вести мирні переговори зі стороною, яка відкидає мир у принципі, – йдеться в заяві проекту з посиланням на статтю 13 статуту ХАМАС. – ХАМАС продовжить цикл жорстоких нападів на Ізраїль, Ізраїль буде відповідати в рамках самооборони, палестинці будуть гинути, а світ звинувачуватиме Ізраїль. Викорінення ХАМАС є єдиним шляхом до створення двох держав, а припинення вогню лише продовжує кровопролиття».

ХАМАС це визнає.

«"Потоп Аль-Акси" стався лише один, а буде ще другий, третій, четвертий, тому що ми маємо рішучість, сміливість і можливості для боротьби, – заявив член політбюро Газі Хамад. – Чи доведеться нам платити за це? Так, і ми до цього готові».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху цитував Святе Письмо, як і багато хто інший.

«Є час миру і час війні. Зараз час війні – війні за наше спільне майбутнє, – сказав він, посилаючись на Екклезіаста 3:8. – Настав час для кожного визначитися зі своєю позицією».

Єдине пряме біблійне посилання в спільній заяві євангельських християн було на норовливого пророка.

«Ми смиренно шукаємо Божого керівництва, коли молимося за Близький Схід, – сказано в ній, – щоб не втратити чутливість, як Йона, і не відпасти від Божих планів примирити з собою всіх людей».

Як сказав Джек Сара, генеральний секретар Євангельського альянсу Близького Сходу та Північної Африки, рушійна сила заяви знаходилася поза арабським світом – це були об’єднання в Південній Африці та Кенії. Він сказав, що об’єднання хотіли «повернути собі добре ім’я та свідчення» перед глобальною аудиторією.

Але вони також хотіли отримати глобальну підтримку.

Сара сказав, що консенсус у ВЄА щодо офіційної підтримки заяви альянсом залежав від згоди ізраїльського об’єднання.

«ВЄА працював із національними альянсами в регіоні, щоб досягти згоди щодо спільної заяви, яка слідувала б за заявою, опублікованою раніше, – сказала Джанет Епп Бакінгем, директорка ВЄА з глобальної правозахисної діяльності, – але це виявилося дуже складним завданням».

Денні Копп, генеральний секретар Євангельського альянсу Ізраїлю, сказав, що в заяві є «з чим погодитися». Але поставити свій підпис він не зміг.

«Я щиро погоджуюся з тим, що перш за все ми покликані бути миротворцями, і що спільна заява стане потужним посланням, – сказав він. – Але що підписанти цієї заяви мають на увазі під "миром"?»

Він процитував Єремію 6:14: І рани народу Мого легковажно лікують, говорячи: Мир, мир, а миру нема!

Копп розкритикував заяву з трьох причин.

По-перше, вона не визнає право Ізраїлю на захист. По-друге, вона звинувачує Ізраїль у смерті мирних жителів, яких ХАМАС використовує як живий щит. І по-третє, за його словами, заява покладає на Ізраїль відповідальність за непропорційний рівень жертв, яких неможливо було уникнути.

Ізраїль не має «повної ліцензії» на вбивство, сказав він. Але він зобов’язаний застосовувати «грубу силу». Якби спільна заява містила посилання на ці проблеми, він був би готовий до неї приєднатися.

«Однак заява, сформульована в такому вигляді, як зараз, є протилежністю прагненню до миру, – сказав Копп. – Це пацифістська капітуляція перед масовими вбивствами, яка не є ані моральною, ані християнською».

Але як би все не тлумачилося, кількість жертв зростає.

Агентство ООН у справах палестинських біженців заявило, що негайне гуманітарне припинення вогню тепер є «питанням життя й смерті». Майже 1,5 мільйона людей є переміщеними особами, третина лікарень не працює, а колодязі та опріснювальні установки на півдні сектора майже повністю зупинилися через брак палива. Голова агентства Філіп Лаццаріні звинуватив Ізраїль у застосуванні «колективного покарання» щодо громадян Гази, заявивши, що «кілька колон», яким було дозволено в’їхати в сектор, не задовольнять потреб двох мільйонів людей.

Припинення вогню схвалили такі гуманітарні організації, як «Карітас», «Християнська допомога», Менонітський центральний комітет та «Оксфам». World Vision «закликає всі сторони терміново забезпечити доставку необхідної допомоги», тоді як у Samaritan's Purse заявили, що «наразі доставка гуманітарної допомоги в Газу неможлива», але організація «готова» допомогти та пропонує допомогу владі Ізраїлю.

Проте, скільки допомоги не було б потрібно в обох країнах, спільна заява євангельських альянсів закінчується посиланням на глобальні проблеми в інших країнах. Зокрема, в ній згадується про збройні конфлікти та їхні наслідки в Судані, Азербайджані/Вірменії, Ємені, Україні/Росії та М'янмі.

Заява закликає молитися за «мир, справедливість, зцілення та примирення».

«Військова ескалація та бомбардування мирних жителів ніколи не можуть сприяти миру, – сказав Лал. – На цвинтарі панує спокій, але чи в цьому напрямку нам слід рухатися?»

Дійти до миру важко, сказав лідер індійських євангельських християн, і декому це зробити ще важче через історичні проблеми. Але спільна заява прагне «вийти за рамки» й не просто зосередитися на близькосхідній чи західній перспективі. В ній розкриваються нюанси щодо культурних та регіональних міркувань.

«Євангельські християни Африки та Азії показали, що вони розуміють конфлікт і можуть співпереживати в пошуках миру, – сказав Лал. – Я думаю, що це дуже цінно».

[ This article is also available in English العربية Français 简体中文 한국어 繁體中文, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close