Jump directly to the Content

News&Reporting

Майк Бікл визнав минулі «моральні помилки», але не сексуальні зловживання

Засновник Міжнародного дому молитви вперше висловився на цю тему, а організація почала незалежне розслідування.
|
EnglishespañolPortuguêsFrançais简体中文繁體中文русский
Майк Бікл визнав минулі «моральні помилки», але не сексуальні зловживання
Image: Зображення: надане МДМКС
Майк Бікл, засновник МДМКС

Засновник Міжнародного дому молитви в Канзас-Сіті (МДМКС) Майк Бікл зізнався у «неналежній поведінці» та «моральних помилках», які мали місце більше 20 років тому, але він каже, що звинувачення в сексуальних зловживаннях, які висунуто проти нього цієї осені, є неправдивими.

Бікл вперше публічно висловився щодо останніх звинувачень у зловживаннях, заявивши, що покаявся у своїх «минулих гріхах». Він вибачився за те, як ситуація вплинула на його сім’ю та служіння, і попросив підписників не ставати на його захист в інтернеті.

«Дехто може задатися питанням, чому я роблю публічну заяву тільки зараз, коли минуло більше 20 років. Це тому, що нещодавно мені висунули звинувачення в речах, які я сказав та зробив понад 20 років тому, і які, на мою думку, були вже вирішені за допомогою крові Ісуса, – написав він. – Оскільки зараз це стало публічним, я хочу публічно покаятися».

У жовтні група колишніх лідерів МДМКС оприлюднила заяву, у якій говориться, що Бікла звинувачують у сексуальних домаганнях, «коли не дотримувалися умови шлюбу», і що існують підтверджуючі свідчення від «кількох жертв». Минулого тижня в «The Roys Report» жінка стверджувала, що Бікл учинив щодо неї сексуальні зловживання, коли вона 27 років тому проходила стажування в МДМКС.

Бікл із 26 жовтня пішов у відпустку, поки керівництво МДМКС розгляне звинувачення. У неділю, після кількох тижнів обміну думками, церква оголосила про незалежне розслідування. Бікл сказав, що він написав свою заяву ще 28 жовтня, але юрист порадив йому почекати.

68-річний Бікл не описав свою минулу «неналежну поведінку», окрім того, що сказав, що він не визнає «більш значні дії сексуального характеру, які дехто припускає». Він також згадав про «неправдиві звинувачення» в сексуальних зловживаннях.

Він зазначив, що «негайно й щиро покаявся», хоча все ще шкодує про свій гріх.

Раніше цієї осені група колишніх керівників МДМКС, яку організація називає «правозахисною групою», дізналася про звинувачення проти Бікла, що охоплюють кілька десятиліть.

Двейн Робертс і Браян Кім, колишні керівники та члени правління МДМКС, а також колишній пастор християнського товариства «Предтеча» Вес Мартін, сказали, що намагалися зустрітися з ним особисто, а коли він відмовився, повідомили про своє занепокоєння керівництву МДМКС.

Лідери, які закликають до прозорості та підзвітності МДМКС, вважають, що зізнання Бікла в «неналежній поведінці» недостатньо.

«Це лише частка того, у чому насправді винен Майк, – написав проповідник Джоел Річардсон. – Це не що інше, як піар-хід».

МДМКС залучив до справи представника міжнародної кризової агенції David House Еріка Волца. Волц назвав заяву Бікла «кроком у правильному напрямку» і сказав: «Ми явно маємо дві сторони цієї справи, і саме тому нам точно потрібне незалежне розслідування, яке б провела третя сторона».

Бікл є відомою фігурою харизматичного християнства, і його молитовний рух викликав появлення сотень «домів молитви» по всьому світу. Дім молитви у Флоріанополісі в Бразилії був першою церквою, яка дистанціювалася від Бікла на час розслідування.

Бікл послався на дебати в соціальних мережах навколо звинувачень і ненависть, висловлювану йому онлайн. Він порадив родині та друзям не ставати на його захист і не ображати його недоброзичливців. «Я впевнений, що Господь свого часу висловиться про те, що Він бачить, і про мене», – сказав він.

МДМКС у вівторок оприлюднив заяву в соціальних мережах, у якій звернувся до своїх підписників із такими словами: «Будь ласка, продовжуйте молитися...»

Бікл планує утриматися від публічного служіння на період «подовжених свят», а, можливо, і на невизначений термін.

«Я вважаю це "запізнілим" Божим покаранням, яке Він з любов’ю застосовує до мого життя (Євр. 12:6, 11). Я буду дивитися на інших лідерів, щоб визначитися, як довго триватиме ця перерва. Можливо, це буде надовго і навіть назавжди, – йдеться в листі. – Я відновлю своє проповідницьке служіння, лише якщо Бог підтвердить це через інших».

-

[ This article is also available in English español Português Français 简体中文 繁體中文, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close