Jump directly to the Content

News&Reporting

Засновника Міжнародного дому молитви Майка Бікла звинувачують у сексуальних зловживаннях

Колишні лідери МДМКС виступили від імені кількох жінок із достовірними, за їхніми словами, звинуваченнями, які накопичилися за останні кілька десятків років.
|
EnglishespañolPortuguêsFrançais简体中文繁體中文русский
Засновника Міжнародного дому молитви Майка Бікла звинувачують у сексуальних зловживаннях
Image: надане МДМКС
Майк Бікл

Майку Біклу, засновнику Міжнародного дому молитви в Канзас-Сіті (МДМКС), були пред’явлені звинувачення в сексуальних та духовних зловживаннях, які тривали десятиліттями й зачепили кількох жінок.

Відповідно до заяви групи колишніх лідерів МДМКС, які розслідували ці випадки, 68-річного Бікла звинувачують у сексуальних домаганнях, «коли не дотримувалися умови шлюбу».

Вони сказали, що, хоча спочатку були шоковані, однак визнали звинувачення достовірними на основі «колективних і переконливих свідчень кількох жертв».

За даними «Kansas City Star», яка отримала запис заяви, харизматична мегацерква Бікла, у якій із моменту заснування в 1999 році проводилися цілодобові молитви та поклоніння, отримала інформацію про звинувачення в п’ятницю.

Стюарт Грівз, виконавчий директор МДМКС, сказав членам церкви, що керівництво «дуже серйозно ставиться до ситуації».

Лідери, які оприлюднили заяву, колишні керівники та члени правління Двейн Робертс і Браян Кім, а також колишній пастор Християнського товариства «Предтеча» Вес Мартін, сказали, що вони спочатку намагалися донести звинувачення безпосередньо до Бікла, як вимагає Біблія в Матвія 18. За їхніми словами, Бікл відмовився від зустрічі, а потім намагався залякати та дискредитувати постраждалих.

«Kansas City Star» повідомляє, що минулої неділі Бікл проповідував про неправдиві звинувачення.

У проповіді він говорив про те, що, згідно з Об’явленням 12:10, «найефективнішою зброєю Сатани в останні часи є звинувачення», і Сатана перетворює «натяки, висловлені пошепки, на ворожі звинувачення, які руйнують життя та стосунки». Це можна знайти в нотатках до проповіді, на які посилається звіт Ройза.

Бікл також сказав у проповіді, що «церква наближається до найславетнішої та найскладнішої години в історії, коли дракон (вороний кінь) буде дихати на багатьох і примушувати їх звинувачувати та зраджувати одне одного».

Під час свого звернення до членів церкви Грівз послався на ці рядки з проповіді й сказав: «Ми просимо не згадувати «вороного коня» в цій ситуації, щоб полегшити біль постраждалих. Ми в першу чергу турбуємося про тих, хто страждає від болю та психологічної травми, про нашу духовну сім’ю, про Майка та Діану, а також про сім’ю Біклів».

В МДМКС оголосили під час недільного зібрання та в соціальних мережах, що Бікл погодився призупинити проповідування та викладання, поки церква залучить певні «зовнішні сторони для оцінки та розгляду звинувачень».

Лідери, які розслідували звинувачення проти Бікла, заявили, що вважають, що його дії «не відповідають біблійним стандартам щодо церковних лідерів», зокрема, це стосується використання Біклем духовної влади для маніпулювання жертвами. У їхній заяві сказано, що жінки, які виступили зі звинуваченнями, «не мали на меті отримання якоїсь вигоди від того, що розповіли про те, що з ними сталося, а просто хочуть добитися правди, покаяння, милосердя та благодаті».

Вони сказали також, що Бікл, який публічно не відповів на останні повідомлення, заперечує усі звинувачення.

Бікл розпочав своє служіння як пастор у Канзас-Сіті в 1980-х та 1990-х роках. Його церква вийшла з деномінації «Виноградник» у середині 90-х років, коли Бікл став більш харизматичним і почав дотримуватись інших поглядів на пророцтво та заступництво. У той час Бікл був пов’язаний із місцевими «пророками», зокрема Полом Кейном і Бобом Джонсом. (Обидва у свій час опинилися в епіцентрі скандалів: Джонс (не має відношення до університету) зізнався в сексуальних зловживаннях і духовному насильстві, а Кейн був покараний за гомосексуальну поведінку та алкоголізм.)

В МДМКС Бікл підкреслює важливість посту, пророцтв, духовних сфер та вчення про останні часи. Дехто вважає його церкву частиною незалежного харизматичного руху, хоча він і відкидає назву «Новоапостольська Реформація». На початку цього місяця Бікл з’явився в передачі «Strang Report» на сайті Charisma й поділився пророчим словом щодо війни в Ізраїлі, а на початку цього року влаштував піст за «спасіння Ізраїлю», яке, за його словами, призведе до Другого пришестя.

На веб-сайті МДМКС зазначається, що церква має близько 2000 місіонерів, які самостійно збирають кошти для свого служіння. Коли МДМКС робила свою заяву, дехто закликав до більшої прозорості, зазначивши, що «є ще дещо, про що можна було б розповісти», повідомляє «Kansas City Star».

Робертс, один з авторів заяви, зараз очолює Дім молитви в Флоріанополісі в Бразилії. Його церква оголосила, що на даний момент дистанціюється від Бікла.

«Наш плач і молитва про те, щоб ми були сильними й не дозволили цим подіям похитнути нашу віру й знеохотити наші серця на шляху зростання церкви, яка молиться й чекає на повернення Нареченого, – йдеться в заяві церкви. – Ми прагнемо до повної прозорості та правди та будемо повідомляти додаткову інформацію, коли будуть з’ясовані факти».

Деякі колишні члени МДМКС казали, що церква практикувала примус і була схожою на культ. Позиція церкви полягає в тому, що її очолюють старійшини, вона контролює керівництво й зобов’язується захищати своїх членів від сексуального, емоційного, фізичного та духовного насильства.

Більше десяти років тому Міжнародний дім молитви потрапив під пильну увагу громадськості після насильства та вбивства на сексуальному ґрунті, яке трапилося серед групи студентів, які сформували власну «релігійну громаду». Міжнародний дім молитви також відстоював у суді свої права інтелектуальної власності на торговельну марку.

[ This article is also available in English español Português Français 简体中文 繁體中文, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close