Jump directly to the Content

News&Reporting

Російські євангельські християни протистоять помсті, яка може стати наслідком загибелі понад 130 людей від рук терористів

У той час як Москва та Київ обмінюються інсинуаціями з приводу теракту в концертній залі, відповідальність за який узяла на себе філія ІДІЛ, християнські лідери закликають до співчуття та прощення, а не до звинувачень.
|
EnglishFrançais한국어русский
Російські євангельські християни протистоять помсті, яка може стати наслідком загибелі понад 130 людей від рук терористів
Image: Ольга Мальцева / Getty
Квіти та іграшки на згадку про жертви теракту в Крокус Сіті Холі в Москві.

У своїх недільних проповідях російські євангельські християни засудили терористичний акт у московському концертному залі, внаслідок якого загинуло понад 130 людей.

Союз баптистських церков Росії молився про «Божу милість і захист», а Союз п'ятидесятників висловив свою «гіркоту й скорботу». Віталій Власенко, генеральний секретар Російського євангельського альянсу, назвав подію «болючим ударом», який може спричинити «нестримну помсту» по відношенню до тероризму.

Але багато хто в Росії запитує: хто ці терористи?

Відповідальність за теракт у п'ятницю, внаслідок якого в концертній залі «Крокус Сіті Хол» на 6200 місць загинуло щонайменше 137 осіб, узяла на себе філія ІДІЛ в афганській провінції Хорасан (ІДІЛ-Х), яка прагне створення ісламського халіфату в Центральній Азії. У їхній заяві наголошується, що націлений на християн теракт був організований у «природних рамках» війни проти ворогів ісламу.

Раніше цього місяця посольство США в Москві попередило про необхідність уникати великих скупчень людей. Американські офіційні особи заявили, що поділилися своїми розвідданими з Росією. 7 березня Росія заявила, що був відвернений напад на синагогу, а за кілька днів до цього російські спецслужби знищили шість терористів ІДІЛ-Х під час перестрілки, що сталася на Кавказі, де проживають переважно мусульмани.

ІДІЛ-Х також була пов'язана з вибухом у метро Санкт-Петербурга у 2017 році, внаслідок якого загинуло 15 людей.

Ця організація була заснована у 2015 році екстремістами, які практикують жорстокіші методи, ніж пакистанський Талібан. Того ж року Росія офіційно розпочала військову операцію в Сирії, щоб підтримати президента Башара Асада. ІДІЛ зі своїми філіями є сунітським угрупованням. Вона виступає проти алавітської віри Асада, яку в ІДІЛ вважають єретичною, а мусульман-шиїтів у ІДІЛ вважають відступниками.

У січні цього року в Тегерані, під час поминальної церемонії, присвяченої Касему Сулеймані, лідеру Корпусу вартових ісламської революції, знищеному США у 2020 році, бойовики ІДІЛ-Х вбили 95 людей. Під час виведення американських військ з Афганістану у 2021 році напад ІДІЛ-Х на кабульський аеропорт забрав життя 13 американських солдатів і 170 мирних жителів.

Аналітики, однак, заявляють, що ІДІЛ-Х дедалі частіше вибирає своєю ціллю Росію.

Російські силовики заарештували 11 підозрюваних, при цьому чотири ймовірні стрільці з Таджикистану зараз перебувають під слідством.

Але президент Володимир Путін, переобраний 17 березня 88% голосів у результаті виборів, які західні спостерігачі не назвали ані вільними, ані справедливими, оголошуючи національний день жалоби, ісламський тероризм не згадав. Офіційні заяви були розпливчастими, а заступник голови Ради безпеки Росії відкрито заявив, що якщо в цьому замішана Україна, її лідерів «треба вистежити та вбити без пощади».

«Ви впевнені, що це ІДІЛ?» – запитує спікер міністерства закордонних справ Росії, припустивши, що угруповання використовують як «страшило». Посол Росії в США заперечує отримання будь-якої попередньої інформації від США. А одне націоналістичне видання закликало Кремль дати українцям 48 годин на евакуацію з великих міст.

За кілька годин до теракту в концертному залі під час широкомасштабного обстрілу цивільної інфраструктури України Росія завдала удару по греблі найбільшої гідроелектростанції, залишивши без електрики понад мільйон людей.

Україна заперечує свою причетність до теракту.

Однак представник військової розвідки України припустив, що це була «навмисна провокація» з боку Путіна, а президент Володимир Зеленський заявив, що для таких «бандитів» переклад провини є типовою тактикою. Він також послався на недоведені звинувачення в тому, що терористичні атаки 1999 року були операцією російських спецслужб під чужим прапором і сказав, що Путін вважає своїх громадян «витратним матеріалом».

США заявили, що напад здійснила лише ІДІЛ-Х, без участі України.

Джерела з-поміж російських євангельських християн не коментують взаємні звинувачення. Вони наголошують на необхідності посиленої молитви, співчуття жертвам, довіри Богу та опору будь-якому прагненню помститися.

«Зло поширюється землею, – сказав Олексій Маркевич, проректор із навчальної роботи Московської духовної семінарії, який свого часу критикував війну в Україні. – Господи, дай нам мир і не дай нікому з нас бути поглиненим злом».

Анонімна російська антивоєнна група Christians4Peace засудила терористичний акт та напад на українську цивільну інфраструктуру, які сталися практично одночасно.

«Навчи нас любити своїх ворогів, – написала група у своєму акаунті в Telegram. – Вкажи нам те, що ми ще можемо зробити, тому що нам іноді здається, що нічого зробити вже не можна».

А служитель Російської православної церкви, який працює в мережі євангельських агентств Faith2Share і який попросив не називати його імені з міркувань безпеки, сказав, що напад стався «зовсім недавно» і йому поки що нічого сказати. Але він сказав про почуття безнадійності й згадав про тероризм початку 2000-х років. Він побоюється, що участь ІДІЛ може ще більше погіршити ставлення до мігрантів із Середньої Азії, звідки родом нападники.

У Росії працює до 1,5 мільйона таджиків, багато з яких мають російське громадянство.

Росія й раніше мала проблеми з мусульманськими екстремістами. 2002 року чеченські бойовики з Кавказького регіону Росії захопили заручників у московському театрі. Внаслідок операції з їхнього звільнення загинув 41 терорист та 129 мирних жителів. У 2004 році захоплення чеченськими бойовиками російської школи в Беслані призвело до загибелі 330 людей, половина з яких були школярами.

Але після п'ятничного теракту один із євангельських лідерів сказав, що він не боїться ескалації.

«У нас у Москві мудре та обережне керівництво, – сказав Сергій Гольцверт, єпископ Євангелічно-лютеранської церкви європейської частини Росії. – Уряд не діятиме необачно й переконається у фактах, перш ніж стверджувати щось офіційно».

Павло Колесников, генеральний секретар Співдружності євангельських християн та регіональний директор Лозаннського руху по Євразії, заявив, що атака стала ще одним доказом зіпсованості нашого світу. Однак він застерігає від розмірковувань про винуватців.

«У наші обов'язки не входить пошук винуватих, – сказав він, посилаючись на Приповісті 25:2 в тому сенсі, що це завдання царя. – Зло може прийти звідки завгодно й від будь-кого, і ті, хто хоче все витлумачити, просто підживлюють свою гординю».

Колесников є пастором Зеленоградської баптистської церкви в Москві, й у своїй недільній проповіді він торкнувся проблеми тероризму.

Гріх править світом із часів Адама, сказав він. Занадто багато людей ідеалізують майбутнє світу й думають, що вони зможуть його змінити. Але хоча Бог і перебуває на престолі, Ісус наказав Петру прибрати меч. Він додав також, що Нагірна проповідь фокусує увагу християн на милосерді, що призводить до активного співчуття та прощення.

І ще він зазначив, що Давид молився про те, щоб йому на допомогу прийшов Бог.

«Якщо ви боїтеся, якщо вимагаєте справедливості або не можете пробачити, прийдіть до Ісуса, – сказав Колесников у проповіді. – Він дасть вам усе, що вам потрібне».

Громадянин Росії та США Вільям Йодер, церковний журналіст на пенсії, який висвітлює події в цьому регіоні з 1978 року, сказав, що російські євангельські християни, як правило, пасивніші за їхніх американських колег. Він із 2001 року проживає в Росії та Білорусі й каже, що тут ніхто не вимагає відплати, натомість тероризм часто розглядають як стихійне лихо.

«Це гідне осуду, – сказав Йодер, – але люди тут вважають, що їх має захистити Бог».

Він молиться, щоб реакція була зваженою, але побоюється ескалації. Йодер наполовину переконаний у тому, що ІДІЛ-Х тут ні до чого, він сказав, що більшість євангельських християн, як і більшість російських громадян, так само в цьому сумніваються. Але було б краще, якби це джихадистське угрупування виявилося винним, щоб ворожнеча з українцями не загострилася ще більше.

Хто б не стояв за терактом, він молиться, щоб Бог промовив до їхніх сердець.

Росія заявила, що ймовірні таджицькі бойовики втекли в бік України, де їх мали зустріти. Російське опозиційне видання «Медуза» визначило, що місце їхнього арешту знаходиться в Брянській області, за 340 км на південний захід від Москви та за 150 км від кордону з Україною. Прокремлівські ЗМІ показали зізнання затриманого бойовика в тому, що за скоєння теракту йому заплатив «ісламський проповідник».

Аналітики висловлюють сумнів у тому, що будь-хто здатний пройти через надзвичайно мілітаризовану прикордонну зону. Але двоє терористів визнали себе винними, хоча на відео також видно, що їх перед цим сильно били.

«У цього нападу немає жодної релігійної мотивації, – сказав Роман Лункін, керівник Центру з вивчення проблем релігії та суспільства Російської академії наук, висловлюючи широко поширені сумніви щодо участі ІДІЛ-Х. – Навпаки, реакція на теракт поєднала всіх віруючих».

Крім християн, свої співчуття жертвам висловили російські мусульманські, єврейські та буддистські організації. А оскільки на Заході наближається Великдень (Російська православна церква святкує його 5 травня), Колесников нагадав віруючим, що кров Ісуса – наша головна надія.

При цьому понад 5000 росіян по дев'ять годин стояли в черзі, щоб здати свою кров для поранених.

«Наше завдання – бути в суспільстві, навчати добру, – сказав Колесников. – Христос переміг зло, але хоча воно й продовжує проявлятися несподіваними способами через окремих людей, ми не приписуватимемо його будь-якій національності».

[ This article is also available in English Français 한국어, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close