Коли я була дитиною, мене захоплювало невідоме. Я дивилася на зорі й думала про те, що знаходиться за межами наших звичайних відчуттів: космічні подорожі, альтернативна реальність, прибульці, астрологія, єгиптологія та все, що стосується наукової фантастики. Мене приваблювало все езотеричне. Ці інтереси спровокували обман і привели мене до життя без Ісуса.

Я ніколи не була атеїсткою, тому що в цьому не було ніякої логіки й тому що я бачила красу світу. Я вірила в якогось вищого творця, однак незважаючи на те, що дитиною я росла в християнських колах, я не сприйняла доброї звістки, яку пропонувало християнство.

Найбільшою перешкодою до цього був інтелектуалізм. Я була шукачкою з невситимою жагою до мудрості. Я намагалася всотати й розшифрувати незліченні книги, статті й вебсайти. Тоді я вважала, що якщо ти освічена людина, то тебе не повинна влаштовувати якась банальна віра. Але незважаючи на це, мене приваблювали інші релігії і я ніколи не піддавала їх такому сумніву, якому я піддавала християнство.

У середині 2000-х моя одержимість науковою фантастикою й прибульцями привела мене до метафізики й згодом до духовності нью-ейджу, зокрема, до східного містицизму, концепцій просвітління й реінкарнації. (Тільки згодом я дізналася, що нью-ейдж, власне, є стародавнім язичництвом, тільки в іншій упаковці.) Омана світу езотерики була надто сильною, щоб я могла чинити їй опір.

Свій перший трансформаційний досвід з нью-ейджем я мала десь у 2008 році. Одна моя знайома якраз читала дещо, що викликало в мене цікавість. Коли я запитала її про це, вона поглянула на мене й було видно, що вона намагається зрозуміти серйозність моїх намірів. Я відчула її сумніви, вона не хотіла відкривати свою таємницю й ніби роздумувала, чи я вартую того, щоб цю таємницю почути.

Зрештою, лукаво посміхнувшись, вона сказала мені, що читає – це була книга про так званого «піднесеного володаря». Я невдовзі замовила цю книгу й мене негайно захопило її антибіблійне вчення. Я вірила, що нарешті відкрила справжній шлях до езотеричного знання. Не усвідомлюючи біблійних попереджень щодо трактування ознак і прикмет, я згодом переконала себе, що переживаю надприродні події, коли стикаюся з черговим числом, словом або збігом обставин, які я вважала повідомленням згори.

У 2011 році я купила свою першу колоду карт для гадання, які відносяться до заборонених Богом інструментів для ворожіння. Я покладалася на них, коли шукала якихось відповідей, хотіла розважитися або заспокоїтися, помилково вважаючи, що це мене спрямовує Всесвіт. Тим часом, я почала відвідувати спірітуалістичні заходи, служби й збори. Вони проходили в різній формі, але часто включали духовні читання, розмови на метафізичні теми, продаж товарів й атрибутів нью-ейджу, а також досвідні семінари, як от походи на природу в пошуку духів.

Article continues below

Free Newsletters

More Newsletters

Я все більше занурювалася в нью-ейдж і займалася такими практиками, як ворожіння, медитація, афірмація, візуалізація, зцілення за допомогою кристалів та енергії, а також очищення чакр. Я вважала, що ці практики є найкращим шляхом до самовдосконалення й просвітлення. І весь цей час я запевняла себе, що нічого з того, що я вивчала й робила, не було злим, тому що все воно було про «любов і світло». Я нічого не знала про біблійне вчення, що твоє серце може тебе обманути (Єр. 17:9), і не спромоглася побачити, як Сатана, батько неправди, може поглибити той обман.

Духовність нью-ейджу живить твоє его, навчаючи, що немає нічого правильного чи неправильного, немає об’єктивної правди і що усе навколо – тільки нагромадження досвіду, через який проходить твоя душа. Тобі пропонують фальшивих ідолів для поклоніння, перший з яких – ти сам, тому що тебе навчають, що ти завжди довершений у такому стані, у якому ти є. Також тебе навчають покладатися більше на духовний досвід, ніж на раціональність.

У 2013 році, коли нью-ейдж міцно тримав мене у своїх обіймах, сталася трагедія. Я мала передчасні пологи, під час яких померли мої доньки-близнюки. Я народила їх у різні дні й деякий час могла потримати на руках, перш ніж кожна з них зробила свій останній подих. Я завжди була впертою й емоційно стійкою, однак цей досвід мене розбив. Я шукала розради в практиках нью-ейджу й постійно питала себе, від чого саме мені потрібна була розрада. Разом з тим я почала молитися й просити Бога про допомогу.

Усе почало мінятися в 2016 році. Я була на черговому спірітуалістичному заході, де побачила презентацію однієї всесвітньо відомої лідерки нью-ейджу. Стоячи перед прожекторами, камерами й аудиторією, вона проповідувала неосяжну любов і прощення, взаємодіяла зі слухачами й була дуже дружньою.

Пізніше, в черзі за її автографом на книжці, я з нетерпінням чекала моменту, щоб висловити їй свою вдячність за навчання. Я думала, що їй сподобається моя похвала, але її реакція була холодною. Вона майже не дивилася мені в очі. Своїм виглядом вона показувала зневагу. Вона не вимовила жодного слова співчуття й просто механічно кивала головою. Я бачила, що вона з нетерпінням хоче піти.

Article continues below

Я вийшла з кімнати спантеличеною й збентеженою, розмірковуючи про те, що я зробила. Я питала себе, навіщо я взагалі сюди прийшла. Мене звинувачував Бог. Протягом наступних тижнів він показував мені, що я поклонялася ідолам. Він відкрив мені, що вчителі, за якими я йшла, були звичайними людьми зі звичайними проблемами, а не якісь просвітлені володарі. Вони насмілилися вчити інших, як долати обмеження людської природи, однак десь усередині вони були звичайними людьми зі своїми помилками, слабкостями й гріхами. І всі вони потребували Ісуса.

Через кілька тижнів після того заходу зі мною трапився сонний параліч. Якось уночі я прокинулася від несподіваного розуміння, що я не можу ні рухатися, ні говорити. Хвилі страху накочувалися на мене – це був страх явно духовної природи. Тоді я зрозуміла, що йшла небезпечним шляхом, піддаючи небезпеці свою душу. Я спробувала відкинути страх за допомогою своєї техніки «позитивного мислення», однак нічого не змінилося. Думкою я покликала свого чоловіка, який спав у кількох сантиметрах від мене. Потім у думках я стала кликати з відчайдушністю дитини свою матір, хоча й знала, що її тут немає. Але відчуття страху й задухи тільки посилювалося. Я глибоко дихала, але моє тіло було нерухомим, а в кімнаті було тихо.

Вгорі: особиста Біблія Тіни Кольняк. Внизу: Тіна бере участь у церковному зібранні онлайн.
Image: Алекс Бернер

Вгорі: особиста Біблія Тіни Кольняк. Внизу: Тіна бере участь у церковному зібранні онлайн.

Тоді я покликала Ісуса й усе припинилося. Я знову могла рухатися. Я глибоко дихала. Я була в безпеці. Коли страждання пройшло, я знала, що Ісус справжній. Я знала, що Біблія справжня. І я знала, що Ісус врятував мене в духовній битві. Полегшення було надзвичайним. Я відчувала вдячність і трепет перед Ісусом. Та ніч змінила мене назавжди.

Однак протягом трьох наступних років моє життя було сповнене безладом, а Бог працював у моєму серці. Я жадала смиренності, миру й порятунку від усіх своїх гріхів, у тому числі, ворожіння й ідолопоклонства. Мені знадобилося багато часу, щоб справді зрозуміти Євангелію. Тоді я зробила багато помилок, в основному тому, що змішувала ідеї нью-ейджу з біблійною правдою. Мої наміри бути з Богом були непохитними, але мені багато чому ще слід було навчитися, зокрема тому, що людина має гріховну природу і що викуплення приходить тільки через Христа. З цим новим розумінням я повинна була переоцінити основоположні моменти своєї поведінки, свої стосунки з іншими, реальність об’єктивної істини й те, як слід вирішувати емоційні проблеми.

Я прагнула до Божого Слова, до покаяння, до Божого прощення – і до нового життя. Я викинула різноманітні матеріали на тему нью-ейджу, за які заплатила тисячі доларів. Я щоденно молилася. Я почала дивитися церковні онлайн-служіння й біблійні курси. Я почала читати Біблію онлайн і придбала кілька її перекладів. Почала вивчати роботи християнських апологетів, відкриваючи численні раціональні докази авторитету й правдивості Писання.

Article continues below

Після того, як я прийшла до Ісуса, я почала ділитися доброю звісткою, незважаючи на висміювання й зневагу з боку самоназваних «вільних мислителів» й освічених інтелектуалів, котрі впевнені, що вони стоять вище за віру. Колись я також була там, і я відчуваю емпатію до тих, хто загубився в цих земних ілюзіях. Я молюся за те, щоб Святий Дух допоміг їм зрозуміти, що духовність нью-ейджу з її егоїстичною спрямованістю й хибними обіцянками миру є небезпечним замінником нашого справжнього Спасителя Ісуса Христа.

Тіна Кольняк є юристкою й письменницею. Наразі вона працює над християнським романом для молоді.

[ This article is also available in English español, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]